Der er rigtigt mange ting, I skal tage højde for ved et større bygge projekt, og det er ikke en opgave, vi vil anbefale bestyrelsen eller foreningen kaster sig ud i alene.
Vi har erfaringer fra mange andre projekter, og vi hjælper jer sikkert gennem de mange faser. Her er nogle af de vigtigste projektfaser (der dog ikke skal opfattes som strengt kronologiske, da man vil ofte springe frem og tilbage mellem dem):
Idé fasen
Hvis enten bestyrelse, nogle medlemmer eller vi fremsætter en idé, så skal idéen i samråd med den siddende bestyrelse, konkretiseres og afgrænses, så den fremstår klart for alle andre.
Forslagsfasen
Når projektets idé er beskrevet, kan det være, at der allerede nu skal fremsættes et forslag til beslutning, om foreningen/bestyrelsen overhovedet skal arbejde videre med idéen.
Programfasen
Når projektets idé er beskrevet og der er opbakning til at arbejde videre med idéen, skal der tages stilling til omfanget af projektet. Skal projektet deles op i etaper, eller kan det hele laves på en gang? Er det stilladskrævende arbejde, hvorfor man måske med fordel også kan medtage andre projekter?
Beslutningsfasen
Projektet skal fremlægges på en generalforsamling og det skal være så gennemarbejdet, at det enkelte medlem har mulighed for at gennemskue hvad der skal laves og de økonomiske konsekvenser. Nu skal der stemmes for eller imod. Mange spørgsmål vil trænge sig på og vi sparrer med jer i denne proces.
Projekteringsfasen
Efter bemyndigelse fra generalforsamling, skal der nu indhentes tilbud. Der vil typisk også skulle vælges en byggeteknisk rådgiver. Indhent det antal tilbud på sagen I skønner nødvendigt i samarbejde med den tekniske rådgiver. Vi sikrer jer, at alle tilbudsgivere bliver behandlet korrekt og at der prioriteres korrekt i valget af udførende entreprenør/håndværker(e).
Udførelsesfasen
Der skal udarbejdes specifikke tidsplaner som skal overholdes. Betalinger sker efter en betalingsplan afstemt med den teknisk rådgiver og den udførende entreprenør. Der varsles om opgaverne i fornuftig tid, både overfor beboere og lejere.
Afslutningsfasen
Byggeregnskabet laves, kontrolleres og udsendes til medlemmerne. Såfremt medlemmerne kan indfri kontant (ejerforeninger), gives fornuftigt varsel til dette, herunder mulighed for rådgivning af det enkelte medlem.
Finansiering
Finansieringen skal tilvejebringes og det kræver en lang række af overvejelser, uanset om I er en ejer- eller andelsboliforening. Er der friværdi i ejendommen eller i de enkeltes boliger? Hvornår skal der etableres byggekredit? Hvad er betingelserne for fælleslånet? Hvilken type lån skal foreningen eller den enkelte beboer vælge?
Opfølgning
Der skal gennemføres 1- og 5 års gennemgange af det leverede byggeri. Såfremt gennemgangene ikke giver anledning til bemærkninger, skal de stillede garantier frigives.